Välkommen! Här hittar du all information om vad som har hänt och vad som ska hända..

tisdag 29 januari 2008

KLIMATMÖTE I UPPSALA PÅ TORSDAG

Påminnelse om Klimatmötet med journalisten och författaren Andreas Malm i Linneskolans skrivsal kl 19.00 nu på torsdag.

Det senaste året har Klimatfrågan kommit att inta en allt mer framskjuten plats i nyhetsförmedling och opinionsbildning. Bakgrunden är de allt tyngre fakta som visar att jordens uppvärmning har med människans egen aktivitet att göra. Samtidigt har kunskaperna om klimatförändringens skrämmande konsekvenser ökat. Detta leder till ett ifrågasättande av formerna för produktion, konsumtion och transporter. Det reser också frågor om rättvisa. De fattigaste i världen är de som bidrar minst till växthuseffekten, samtidigt som de tycks drabbas värst när torka, skogsförstöring och höjning av havsnivåerna ökar. Det framstår som alltmer osannolikt att dessa gigantiska problem skulle kunna lösas enbart genom att lita till "marknaden". Tvärtom är behovet av demokratiska, nationsövergripande och solidariska beslut större än någonsin. Har vi råd att chansa, att tänka att det ordnar sig, att det nog inte är så farligt? Vi tror inte det.

Men för att tillsammans göra något behöver vi ökade kunskaper. Ur facklig synvinkel handlar klimatmedvetenhet också om rättvisemedvetenhet. Den orättvisa världsordningen måste tas med i beaktande. Det är inte realistiskt att kräva att u-ländernas befolkning helt ska avstå från investeringar i de bekvämligheter som vi redan lever med sedan länge. Det är däremot realistiskt att ställa krav på internationella demokratiska och solidariska beslut där rika länder tar ett större ansvar för att med stöd av ny teknik och nya levnadsmönster stävja klimathotet och samtidigt minska klyftorna mellan världens länder.
Kom och lyssna på alternativa lösningar på klimatfrågan!


Arrangeras av föreningen Socialistiskt forum i Uppsala där bland annat LO, ABF, SSU, Vänsterpartiet, Socialistiska partiet, Ung Vänster mfl är medlemmar.
Socialistiskt forum handlar om att stärka den socialistiska idédebatten genom att främst genomföra föreläsningar och debatter.

Välkomna!

Inga kommentarer: