Välkommen! Här hittar du all information om vad som har hänt och vad som ska hända..

fredag 28 november 2008

Lyckad manifestation mot våld mot kvinnor!



FNs internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor, som infaller den 25 november uppmärksammades i Uppsala av Kommunal, LO facken och S-kvinnor.
Vid en manifestation på Forumtorget talade en lång rad politiskt och fackligt aktiva kvinnor om arbetet med att bekämpa våld mot kvinnor. Vi uppmanade Uppsalaborna att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Besökarna fick tända ljus i vintermörkret för att hedra alla utsatta kvinnor. Många, både män och kvinnor ville gärna tända ett ljus i detta syfte.
Carina Hägg, som var på besök i Uppsala med anledning av FN-dagen berättade om det internationella arbetet för att stoppa alla former av våld mot kvinnor i hela världen. Carina är (S)-kvinna och riksdagsledamot och ordförande för Europarådets Kommitté om våld mot kvinnor.
Karin Persson berättade om hur Kommunal arbetar med att stödja kvinnor som utsätts för våld. Det började som ett försök med en försäkring som gav kvinnor ekonomiskt stöd för terapisamtal. Nu fortsätter det som en permanent facklig verksamhet.
Marlene Burwick gav exempel på arbetet i Uppsala. Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet, Kvinnofridsmottagningen vid Akademiska sjukhuset och stödtelefonen Kvinnolinjen är resultat av ett långt politiskt arbete som inletts under (S)-styre.
Lena Hartwig betonade att det behövs kraftfulla insatser för att få män att sluta slå. Utöver samhällets insatser behövs också stöd till olika ideella organisationer som arbetar med att stoppa mäns våld mot kvinnor.
Kerstin Finndahl gav exempel både på hur lagstiftningen har förbättrats och på vad som återstår att göra.
Caroline Andersson uppmanade oss att aldrig glömma Fadime och det som hände henne. - Vi får inte glömma att det våld som drabbade Fadime också drabbar många kvinnor idag. Vi måste fortsätta att kämpa för ett samhälle som tar ansvar och som räcker ut sin hand till dem som behöver den allra mest.
Silva Wistrand talade om att våld mot kvinnor är en kränkning av den kroppsliga integriteten och kvinnors grundläggande friheter och rättigheter. Det är en brottslig handling.





























































Marlene Burwick sammanfattade budskapet i manifestationen med
- Tillsammans ska vi bekämpa mäns våld mot kvinnor. Vi har alla ett ansvar att skapa ett samhälle byggt på respekt. Låt oss börja redan idag!

Inga kommentarer: