Välkommen! Här hittar du all information om vad som har hänt och vad som ska hända..

söndag 2 december 2007

Trevlig & lärorik utbildningsdag om rättvis handel!

Lördagens utbildningsdag organiserades av LO Uppsala och Socialdemokratiska föreningen KATAPULT. Medlemmar från såväl LO förbunden, SSU och Socialdemokraterna deltog. Alla ville lära sig mer om den orättvisa världsordningen och vad vi kan göra för att bidra till en rättvisare värld.




Organisera var ledordet för dagen. Många av våra kompisar i u-länder förvägras rätten att organisera sig i fackförenigar.
Att organisera sig i fackföreningar är också det enda sättet att kämpa för bättre villkor och vara en motpol till kapitalets vinstintressen. Det blir därmed det viktigaste kravet när man ska jobba för mer global rättvisa; rätten att få organisera sig fackligt.







Alexander från Palmecentret pratade mycket engagerat under förmiddagen.
Vi fick även göra en frågesport där Leif Valdén vann överlägset med alla rätt. Priset var ett armband med texten "utrota fattigdomen nu". Fint!










Mänskliga rättigheter och FNs milleniummål var bara några av alla de viktiga saker vi fick lära oss mer om.

Henrik från Rena Kläder (http://www.renaklader.org/) berättade bland annat om textilindustins utveckling och hur villkoren är för de som arbetar där.












Dokumentärfilmen "Tomtens verkstad" väckte mycket känslor. Den handlade om hur leksaker tillverkas i Kina. I fabrikerna arbetar unga, fattiga människor i en hemsk och tillochmed farlig arbetsmiljö, med långa arbetstider och väldigt låg lön. Det gav oss alla en tankeställare.
När vi sett filmen fick vi diskutera vad man kan göra och det konstaterades att bojkott var ett dåligt alternativ, att ställa krav på leksaksföretagen är det bästa. Samt att pusha på för att de ska få rättigheten att organisera sig fackligt. I Kina finns idag bara fackföreningar som kontrolleras av staten.










.

Tack för en rolig lördag...
Stort tack till alla som hjälpte till för att få dagen att fungera så bra!
Enormt stort tack till alla deltagare. Ert engagemang och intresse gjorde dagen lyckad och trevlig!
Tack Alexander och Henrik för att ni tog er tid att komma och utbilda oss i dessa viktiga frågor.
Tack Daniel från Katapult som lärde oss att säga "Heeej!" på ett helt nytt sätt.
Tack till delegationen från Palestina som gav oss perspektiv på hur det kan vara att jobba fackligt och politiskt i andra länder.

.
Nu är vi otroligt laddade inför våra utåtriktade aktioner!
Lördagen den 8 dec 12-16 och Lördagen den 15 dec 12-16 kommer vi vara Fair trade-shoppers ute i julhandeln.
Alla som vill hjälpa till är mycket välkomna!

1 kommentar:

Anonym sa...

HEEEEEJ Tack själv för en bra dag . Det var kul att det var så många SSU:are där. Så nu laddar vi till lördag.Vi får hoppas att det har slutat regna och börjat snöa.
Ha det bra Ingalill