Välkommen! Här hittar du all information om vad som har hänt och vad som ska hända..

tisdag 4 december 2007

Kampen för Mansour Osanloo fortsätter...


Iransk fackföreningsaktivist dömd till fängelse. Hjälp till att protestera.

I oktober kom domen mot Mansour Osanloo: fängelse i fem år för ”omstörtande verksamhet”. Men hans ”brott” är ett annat - att organisera arbetare för sina rättigheter.

Osanloo är ordförande för Sherkat-e Vahed, den oberoende fackföreningen för bussförare i Teheran. Även fackets vice ordförande Ebrahim Madadi har dömts till fängelse, i två år.

Iran vill inte ha oberoende fackföreningar, bara de regimkontrollerade arbetarråden. Sedan bussförarfacket bildades i mitten av 2005 har myndigheterna trakasserat dem. 1 000 av dess medlemmar arresterades i början av 2006, efter en dagstrejk. Osanloo har suttit gripen i flera omgångar sedan dess. Fackliga ledare har misshandlats av hemliga polisen.

Internationella Transportarbetarfederationen ITF har engagerat sig i fallet, liksom den fackliga världsinternationalen ITUC. Även Amnesty har protesterat. Man har tidigare drivit frågan till FN-organet ILO, som i juni uppmanade Iran att lägga ned åtalet.

Kampen fortsätter för att få Osanloo frigiven och för fackliga rättigheter i Iran. Du kan medverka genom att ta del av nyheter och skriva under protestlistor här.