Välkommen! Här hittar du all information om vad som har hänt och vad som ska hända..

torsdag 10 juli 2008

Flera LO medlemmar från Uppsala deltog aktivt på LO kongressen!



Från lördagen den 31 maj till onsdagen den 4 juni genomfördes LOs kongress. Kongressen är LOs högsta beslutande organ.












300 ombud samlades för att besluta hur och med vilka frågor vi i LO ska arbeta de kommande fyra åren.
Många LO-medlemmar från Uppsala deltog i beslutsfattandet och i de, stundtals, heta diskussionerna.
.
.
.
.
.
.
.
.
Facklig-politiskt samarbete med Socialdemokraterna även i framtiden
Hans Olsson från Byggnads Uppland slog ett slag för det facklig-politiska arbetet.
Kongressen ställde sig bakom Hans och LO-styrelsens förslag att fortsätta samverka med det socialdemokratiska partiet. LO ska också arbeta för att fler fackliga medlemmar ges möjlighet att diskutera ideologi så att det politiska engagemanget bättre tas tillvara. Målet är att fler LO-förbundsmedlemmar ska bli medlemmar i partiet. Som fackförening ser vi nyttan av att ta kollektiv politisk ställning och att använda partipolitiken för att flytta fram arbetarklassens positioner, argumenterade LO-kongressen i sitt beslut.

Rekrytering: att nå undomar ska pririteras och facklig service ges dygnet runt.
LO-kongressen behandlade flera motioner och förslag som handlade om medlemsrekrytering. Det beslutades att den som har flera anställningar och är medlem i ett LO-förbund ska garanteras hjälp och bli företrädd av facket, antingen av sitt eget förbund eller genom fullmakt till det förbund som bär kollektivavtalet.
I debatten konstaterades problem med att nå, rekrytera och organisera yngre och personer med osäkra och otrygga anställningar. För att klara detta ska nu LO förbunden hjälpas åt med medlemsrekrytering, en fråga som förut varit respektive förbunds ensak.

LO och förbunden ska gemensamt prioritera rekrytering av medlemmar för att bibehålla, och på sikt höja, organisationsgraden. LO-kongressen slog fast att medlemsrekrytering är ett prioriterat område som ska genomsyra all verksamhet och vara ett gemensamt ansvar för alla LO-förbund.

LO-kongressen diskuterade också hur facket ska bli bättre på att nå och engagera ungdomar i arbetslivet och beslutade att unga ska ägnas särskild uppmärksamhet vid rekrytering. Det ska bli lättare att få hjälp från facket och gå smidigare att flytta sitt medlemskap till ett annat förbund. Om organisationsgraden generellt sett är oroande, så är den alarmerande när det gäller ungdomar. Endast 52 procent av arbetare i åldern 16–24 år är med i facket. Orsaken till att allt färre ungdomar går med i facket beror framför allt på att en allt större andel av de anställda har tillfälliga anställningar och arbetar kortare eller längre perioder inom olika förbunds verksamhetsområden. Många får bara deltidsanställningar och tvingas ha flera arbeten parallellt.


LO ska kämpa för att heltid ska bli en rättighet - genom kollektivavtal!
Rätt till heltid engagarade Thomas Andersson från Handels Uppsala, och många andra kongressombud. Det var under måndagens kvällsarbete som arbetsmarknadsfrågorna, bland annat rätten till heltid, diskuterades. Beslutet blev att rätt till heltid ska drivas gemensamt i avtalsrörelsen 2010. Om man inte lyckas få igenom rätt till heltid avtalsvägen kommer LO att kräva rätt till heltid genom lagstiftning.
LO-kongressen ställde sig bakom kravet att heltidsarbete ska vara normen och att ofrivilliga deltidsanställningar måste begränsas. Grunden för alla anställningar ska vara tillsvidareanställningar på heltid. Om arbetsgivaren vill göra avsteg från det måste det finnas sakliga skäl till exempel att arbetstagaren själv vill jobba deltid.
Kongressen kom efter debatt fram till att kollektivavtalsvägen är det bästa sättet att komma tillrätta med de ofrivilliga deltiderna, eftersom lagsiftningen kan ändras beroende på vilket politisk majoritet som har makten. För alla ofrivilligt deltidsanställda är det glädjande att LO kongressen beslutat att rätten till heltid ska vara en prioriterad fråga i nästa avtalsrörelse.
.
.
Risk för försvagade kollektivavtal och inskränkt konflikträtt oroade många kongressombud
LO kongressens längsta debatt pågick i över två timmar och handlade om EUs Lissabon-fördrag samt om LO och Svenskt näringslivs förhandlingar om ett nytt Huvudavtal.
Vad gällde Lissabonfördraget var LOs ledning positiva till det och ville att Sverige skulle godkänna det. Men många kongressombud var kritiska och oroliga för att fördraget kan leda till en försvagning av kollektivavtalen, och i förlängningen lönedumpning. En rad talare från Byggnads, Transport, Elektrikerna, Grafikerna och Målarna påpekade att de uppmärksammade utslagen från EG-domstolen i Viking-, Laval- och Rüffertmålen radikalt har ändrat förutsättningarna. Det anfördes att hotet mot kollektivavtalen och öppningen för lönedumpning måste åtgärdas, innan beslut kan fattas om Lissabonfördraget. Kongressen gick tillslut på Transports, Byggnads med fleras linje. Beslutet som slutligen togs innebär att LO ska verka för att fördragsfrågan behandlas efter det att en pågående utredning om Lavaldomen lagts fram.

LO-styrelsens beslut att inleda överläggningar med Svenskt Näringsliv om ett nytt så kallat huvudavtal ledde också till en lång debatt. En rad kritiska röster höjdes, innan kongressen gav klartecken för fortsatta förhandlingar. I maj, bara ett par veckor före kongressen, sade LO-styrelsen ja till förhandlingar om ett nytt huvudavtal. Under kongressförhandlingarna klev bland annat Lisa Björck, Transport Uppsala, upp i talarstolen och ifrågasatte styrelsens agerande. Hon menade att det inte ser bra ut när man listar Svenskt näringslivs krav på makt, kontra LOs krav på mer rehabilitering, och begärde svar på frågan om varför LO styrelsen inte kunde vänta med sitt svar till Svenskt näringsliv de få veckorna fram till kongressen.


Kongressen borde enligt flera ombud ha fått vara med och diskutera vilka LOs krav i huvudavtalsförhandlingarna ska vara. Bakgrunden var en oro för att LO säljer ut delar av konflikträtten. Och vi som kritiserade styrelsens beslut skulle antagligen ha fått mer vatten på våra kvarnar om vi vetat vad Svenskt Näringslivs ordförande gick ut och sa exakt samtidigt som kongressdebatten pågick. I ett uttalande lät hon meddela att förhandlingar med LO är ointressanta om de inte inbegriper förändringar i konflikträtt och i anställningsskydd.
Nu gav kongressen LO ledningen ett okej att fortsätta förhandla. Det är sedan upp till förbunden att ta ställning till resultatet, och godkänna eller avslå ett nytt huvudavtal

.
Avslutningsvis
Kongressen tog beslut i en stor mängd viktiga frågor, detta är bara ett axplock. Bland annat beslutade kongressen att på lång sikt verka för 90 % i både a-kasse och sjukersättning. Under hela kongressen var det en mycket god och demokratisk stämning där allas åsikter respekterades. Många kloka beslut fattades och många Uppsala medlemmar var aktiva.


Nu är det bara att börja jobba för att genomföra alla visioner och idéer!
Det är däri utmaningen finns, i att aktivt jobba för de beslut som fattats.
Inte i att på en kongress klubba igenom beslut.

Vill du vara med och engagera dig i dessa viktiga frågor?
Eller har du andra frågor du brinner för?
Skicka ett mejl till Lisa Björck,


Är du intresserad av att läsa mer om kongressen och de beslut som togs kan du besöka LOs centrala sida och klicka på underrubriken "Kongress 2008"

Inga kommentarer: