Välkommen! Här hittar du all information om vad som har hänt och vad som ska hända..

torsdag 10 juli 2008

Sommarjobbande ungdomar i Uppland besöktes under förra veckan av facket

Varje år genomför LO en nationell kampanj som kallas "Facket i sommarland". Förra veckan besökte vi sommarjobbare i Uppland!
Vi informerade sommarjobbande ungdomar om deras rättigheter och delade ut informationsmaterial, vattenflaskor och frisbees.
Vi informerade även om telefonnumret till fackets hjälptelefon.
Dit kan alla ringa, kostnadsfritt och anonymt, som har frågor om sommarjobb och vilka rättigheter man har.

Fackets hjälptelefon för dig som jobbar:
020 - 56 00 56




























Ibland träffar vi ungdomar som får för lite lön, måste "provjobba" utan lön, tvingas jobba svart eller utföra farliga arbetsuppgifter. Och arbetsgivare som inte låter oss träffa sommarjobbarna över huvud taget.

Men oftast träffar vi ungdomar som har fått ett schysst sommarjobb och arbetgivare som tycker att det är kanon att vi är ute och informerar unga om deras rättigheter.

Att informera unga om deras rättigheter, och vad facket är, är både en av de viktigaste och roligaste aktiviteterna vi i LO gör.

Vi brukar se till att affishera på badstränder. Bada hinner förhoppningsvis även unga som har ett sommarjobb med att göra - och då kommer de att se våra affisher. På fredagen hade vi tur med vädret, det var 25 grader och sol. Utrustade med vattenflaskor och frisbees besökte åkte vi till en badstrand vid Mälaren och informerade alla ungdomar där. En mycket lyckad aktivitet!

På många kustorter i Uppland lever staden upp på sommaren och många fler arbetstillfällen finns då. Detta gör att många kan hitta ett sommarjobb. Men många sommarjobbare på dessa orter har usla förhållanden.

Bilden är från när vi är på väg till färjan över till Gräsö. Där träffade vi flera säsongsarbetande ungdomar.

Tack alla som ställde upp under denna vecka. Det var en vecka med många bra besök på olika arbetsplatser och möten med trevliga ungdomar. Alla uppsökare var väldigt duktiga och engagerade. Tack!

Inga kommentarer: