Välkommen! Här hittar du all information om vad som har hänt och vad som ska hända..

fredag 14 september 2007

Kommande aktivitet: En rättvis jul!

Kampanjen för en Rättvisare jul kommer genomföras under slutet av november och början av december. I samarbete med den Socialdemokratiska föreningen Katapult.

Mycket av det som handlas under julen, tillverkas under vedervärdiga förhållanden i utvecklingsländer. Barnarbete, rent slavliknade anställningar och farliga arbetsmiljöer är tyvärr mycket vanligt. Facklig verksamhet är ofta strängt förbjudet där varorna tillverkas, och att engagera sig fackligt kan vara förenat med livsfara. En förutsättning för att den materiella situationen för människor ska förbättras över hela världen är att rättigheterna i arbetslivet stärks, t ex genom att fler har möjlighet att bilda fackföreningar och sluta kollektivavtal. Först då får människor de redskap de behöver för att själva förändra sin situation. Kampanjen har som syfte att öka kunskapen kring dessa frågor. Att informera om att det som handlas som vid julen ofta är produkter tillverkade under allt annat än shyssta förhållanden. Tanken är inte att ge människor dåligt samvete, utan att upplysa om sakförhållanden. Och att ge människor möjligheten att använda sin konsumentmakt! Vår solidaritet i facket har inga gränser, för oss är det aldrig acceptabelt att arbetare utnyttjas - oavsett var i världen det sker! Därför är denna aktivitet viktig för oss.




Förra året när Katapult genomförde en liknande aktivitet kunde man låna en ”personal fair trade shopper” för att handla rättvisa julklappar i Uppsalas butiker. Idén var hämtad från NK:s personal shopper som finns för att hetsa konsumenter att köpa dyra märkeskläder och är den yttersta avarten av konsumtionssamhället. Tanken var att vända på konceptet och låta shoppingkonsulten bli någonting annat än bara ännu en del av det konsumtionssamhälle vi lever i.


.
Vi tänkte genomföra aktiviteten i två steg...
.
Första steget i kampanjen: Utbildningsdag – hur kan man handla rättvisare?
En utbildningsdag då man kan lära sig mer om den orättvisa världsordningen och hur man kan använda sin konsumentmakt för att påverka detta förhållande. Denna utbildningsdag är tänkt att ge oss kunskapen att kunna genomföra steg två.
Lörd 24 november kl. 11-16, LO/Partiexpen på Bredgränd 14
.
Andra steget: Utåtriktade aktioner under parollen "En rättvis jul!"
Vi har ett tält där vi bjuder på Rättvisemärkt kaffe och har information om hur man kan handla rättvisare. Vi är personal-fair-trade-shoppers och erbjuder människor hjälp att använda sin konsumentmakt till att motverka att människor i u-länder utnyttjas och far illa. Detta är tänkt att genomföras två lördagar under julhandeln.
Lörd 8 december kl. 12-16 Stora torget
samt
Lörd 15 dec kl. 12-16 på Stora torget

Anmäl ditt intresse att delta genom att skicka ett mejl till lisa.bjorck.41@transport.se
.

Inga kommentarer: